Skolans historia

Skolans historia - bildLunds Fordonstekniska Gymnasium startade höstterminen 2003 på Gastelyckan i Lund. Vägg i vägg med Bilia personbilar Fältspatsvägen 2 i Lund som har blivit Friskolan med stort engagemang för Dig som elev.

Egentligen börjar historien långt tidigare.

1995 beslutade utbildningsnämnden att Katedralskolans fordonsprogram skulle flyttas till Polhemskolan med stora renoveringskostnader som följd. År 2000 beslutade utbildningsnämnden i Lund att lägga ner fordonsprogrammet på Polhemskolan.

Efter påtryckning från företag och föräldrar bestämde jag mig att våga släppa marken en kort stund för att sedan landa mjukt i något annat. Efter 24 år i kommunal skolform tog jag nu steget över till friskoleform. Det slumpade sig så lyckligt att Bilias plåt- och lackeringsverkstad skulle flytta sin verksamhet till Malmö och då blev lokalerna lediga för Lunds Fordonstekniska Gymnasium.

Att bedriva undervisning för blivande fordonstekniker vägg i vägg med ett modernt bilföretag är nog det mest optimala. På andra sidan dörren arbetar de tekniker som en gång i tiden gått på Katedralskolan eller Polhemskolan och vi har ett mycket bra samarbete över gränserna.

Det har varit svårt för företagen att få tag på duktiga personbilstekniker under ett antal år så Peugeot i Sverige bestämde sig för att välja ut 10 skolor i landet att satsa på. I södra Sverige blev det Lunds Fordonstekniska Gymnasium som blev sponsrad med ny bil, all tänkbar felsökningsutrustning och utbildning. Att vi sedan tidigare har samma form av samarbete med Volvo och Saab med all tänkbar utrustning och ett mycket gott samarbete med bilföretagen bäddar för en alltid uppdaterad utbildning med de senaste nyheterna. Lftg har efter all byggnation i nu ljusa trevliga lokaler med verkstads- och undervisningssalar i två plan möjlighet att undervisa totalt 120 elever.

Eleverna får alla sina karaktärs- och kärnämneskurser på Lunds Fordonstekniska Gymnasium. Arbetsplatsförlagd utbildning APU sker i samarbete med bilföretagen. Många företag ligger också runt om Gastelyckan.

Bengt Dahlberg

Grundare av Lunds Fordonstekniska Gymnasium